Zajęcia prowadzone były w formie warsztatów.

Kurs gotowania oparty był na programie nauczania dla zawodu kucharz małej gastronomii.
Program był dostosowany do wymagań, a także umiejętności uczestników. Dzięki temu uczestnicy w krótkim czasie zdobyli praktyczne umiejętności.

Zakres warsztatów obejmował :
-Wdrażanie poszczególnych zasad sanitarnych wymaganych w przygotowaniu żywności: mycie rąk, używanie rękawiczek jednorazowych, mycie i wyparzanie naczyń, czynności porządkowe w pomieszczeniach kuchennych,
-wartości odżywcze produktów spożywczych,
-normy żywieniowe,
-planowanie jadłospisów,
-surowce gastronomiczne,
-obróbka wstępna surowców,
-Prawidłowe metody przechowywania żywności,
-sporządzanie potraw.

Osoba prowadząca przygotowała beneficjentów biorących udział w kursie gotowania do egzaminu zewnętrznego z udziałem przedstawiciela Cechu Rzemieślników i Przedsiębiorców w Gorzowie Wlkp.

Prowadzący: Mirosław Czerwiński

Komentowanie zamknięte.