Straż Pożarna w Mościcach z terenu województwa lubuskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Gorzowie Wielkopolskim realizowała Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  wrzesień 2018 – czerwiec 2019.

 

  1. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym)

 

  1. Pomoc żywnościowa trafiła do 918 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa lubuskiego.

 

  1. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
  • 55 ton żywności,
  • 6292 paczki żywnościowe.

 

4. W ramach Podprogramu 2018 dla 52 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 3 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:

  • żywieniowe – 1 spotkanie dla 20. uczestników,
  • kulinarne – 2 spotkania dla 32. uczestników.

Komentowanie zamknięte.